Първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия вече създават проблеми,

...
Първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия вече създават проблеми,
Коментари Харесай

Хърватка за цените след еврото: Не сме глупаци, можем да смятаме и виждаме, че сме били измамени

Първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия към този момент основават проблеми, защото търговците са конвертирали куната (хърватската валута - бел. ред.) както намерят за добре. А това значи, че цените са още по-високи, по тази причина и някои известни търговски вериги са ги нараснали с 10-20 % ”, съобщи за “Сръбски Новости ”, кореспондентът от Загреб Юрица Керблер.

“Търговците се пробват да излъгват жителите, само че ние ще се борим против това с цялата си мощ ” - предизвестява министърът на стопанската система Давор Филипович, до момента в който инспекторите обикалят магазините.
Някои търговци резервираха цените си в куни, само че множеството минаха към еврото. Така да вземем за пример цигарите и тютюневите произведения нарастнаха с от 20 до 50 липи, тъй че кутия цигари, която преди струваше 29 куни, в този момент коства три евро и 90 цента. Кафе еспресо, което беше шест куни, в този момент коства 93 цента, което е нарастване с съвсем цяла куна.
В някои пекарни кроасан, който коства шест куни, в този момент е едно евро и 10 цента, което е с повече от две куни по-скъпо. Белият самун нарастна с 31 липи (хърватски еквивалент на центовете - бел. ред.), тъй че коства едно евро и 90 цента.

Цените са по-високи и на пазарите. Килограм портокали към този момент е две евро, поскъпнали са и лукът, и картофите за кг.
Загребският паркинг също подвигна цената си, тъй че час в първа зона коства едно евро и 60 цента. По бензиностанциите бензинът нарастна с 39, а дизелът с 24 липи.
С други думи, ползват се разнообразни калкулации, най-много в ущърб на потребителите. Търговците намират разнообразни оправдания, а жителите са възмутени.
“Не сме простаци, знаем по какъв начин да пресмятаме сами, виждаме, че сме били излъгани ” - споделя Миряна Бодулец от Загреб.
Подобно е ситуацията и в заведенията за хранене, тъй като ресторантьорите са закръглили цените в евро. В центъра на Загреб, в известен ресторант, бутилка вино струваше 200 куни, а в този момент коства 30 евро. Според формалния курс цената би трябвало да е 26 евро, по този начин е при храната и другите питиета.
За да бъде хаосът цялостен през вчерашния ден, компютърната система на Финансовата организация на Хърватия и на някои банки " се срина ", тъй че жителите не могат да заплащат сметките си или да теглят пари. Повече от 50 % от банкоматите към момента не работят с евро, тъй че на жителите се постановат да търсят различни способи, с цел да се снабдят с евро.
“Вярвахме на търговците, бяхме сигурни, че ще бъдат правилни, тъй като страната им оказа помощ в рецесията по време на корона пандемията. Но, за жалост, стана друго и в този момент би трябвало да гасим пожара ” - отчаян е министър Филипович.
Всички се опасяват, че няма да може да се спре ново цунами от по-високи цени, в миг, когато Хърватия към този момент отбелязва рекордна инфлация. Гражданите сигурно няма да могат да понесат фрапантно нарастване поради еврото, тъй че се чака спад на потреблението, както и нови стопански проблеми. В момента държавното управление подготвя списъци за безпричинно вдигналите цените, само че не се знае какви ще бъдат глобите.
 
Превод за " Гласове ": Владислав Наков
 
09 Яну 2023232306 Яну 2023434405 Яну 2023609105 Яну 2023546303 Яну 2023425802 Яну 20236343КоментариБулгар, Булгар!07 Яну 2023 16:39ч.
Булгаристанецът не се тормози! Изобщо не му пука! Булгаристанецът на всички места парадира че има пари! " Ние вземамем европейски заплати, ей! " - хвалят се булгаристанците пред някой непретенциозен и смушкан съотечественик, който работи на градежи в Испания за 1500 евро, или бере ягоди в Англия...Булгаристанецът е гъзар, мениджер, IT експерт, а в последно време всеобщо завъди и " евро-атлантически полезности "! Така че еврото ще му гила идеално - като на свинче звънче! Като на свиня - кладенчова вода! Да живее еврото, долу лв.! А хърватите са простаци, правилно.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати емигрант08 Яну 2023 8:12ч.
БРАТЯ ХЪРВАТИ, Върховен административен съд Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) ИЗМАМИХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ, НАС НИ МАМЯТ ВЕЧЕ 33 ГОДИНИ. ТАЗИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ПАСМИНА.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати читател07 Яну 2023 17:09ч.
А у нас народът спи. Ще се давим дружно. Но всеки си мисли, че ще може да се избави поединично:)
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Кирчо07 Яну 2023 17:39ч.
Хърватите желаят да са като запада, хак да им е. Не ме интересуват. Ние няма да приемем еврото. Не знам по какъв начин тъкмо ще се противопоставим, само че няма да го приемем.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати През 2013 година българите се самозапалваха,07 Яну 2023 19:35ч.
в символ на митинг против своите палачи, а през 2024 година е допустимо да стартират да възпламеняват своите палачи... Гражданската война не е приключила.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати никакво приемане на еврото - цените ще порастват, до момента в който в еврова стойност се изравнят с цените в обичайна еврозона, което си е двойно инедоброволно плячкосване на бедния ни народец отвсякъде07 Яну 2023 17:41ч.
Ще се борели те министрите им, колкото се борят против корупцията и неналичието на суверенитет от американския шеф. Айде не на нас тия...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати CMEXXX07 Яну 2023 19:26ч.
Лъскавите маниста и огнената вода чудеса вършат и в днешния свят... Така е, драги потребители, като желаете лъскавото,налага се и да платите - като пеперудите нощем към лампата!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати тралала07 Яну 2023 20:20ч.
Това решение на Хърватия доста ме изненада. Те сякаш бяха едни самостоятелни, а какво се случи. Ще пият вино и ще пеят Tko nam brani.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Анонимен робот07 Яну 2023 20:38ч.
Че сте простаци е реалност, само че най-малко имате опрощение с българите и румънците. Как ли ще наподобяват те след приемането на еврото? Ако оцелеят, несъмнено...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Вън, час по-скоро!07 Яну 2023 22:38ч.
Хората инстинктивно усещат, че ни мамят крепко, че определеният “безалтернативен ” път ни води в тупик, че евроатлантическите “ценности ” са булшит, че всичко е една голяма неистина (УЙдурма, “шменти шапки ”, “шурла бурла ”, парлама, “муши гии ”). Извинявам се, че употребявам речника на Борисов, само че по този начин звучи достоверно.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Иванчо07 Яну 2023 22:39ч.
Вън от къде?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Марийка07 Яну 2023 22:40ч.
Извади го бе!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати $ ден08 Яну 2023 2:25ч.
Ъф корсет, че сте се излъгани. Ако международния ционизъм не открадне не може да спи.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати " горделив " българин08 Яну 2023 8:31ч.
Абе може да не сте простаци само че сте същите идиоти,мърди и мърши кат назе.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати аззз08 Яну 2023 10:13ч.
хърватите не стават за нищо, а имах положително мнение хахаха да вървят по дяволите. ДОЛУ Европейски Съюз ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Зодия Прасе08 Яну 2023 11:55ч.
За Бога, братя, не купувайте!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Прогноза с непосредствен хоризонт08 Яну 2023 11:58ч.
Да вземем цените на храните. В момента храните в България костват в АБСОЛЮТНА СТОЙНОСТ, калкулирани през курса евро/лев 1,95, ПО-СКЪПО в сравнение с в множеството страни от Западна Европа. Налагането на еврото, както виждаме от всички образци на предходни страни, води непроменяемо до повишаване! Къде с повече, къде с по-малко, само че няма страна която да е оставила личната си валута и да е приела еврото, и да не е имало покачване на цените - бързо и видимо! Сега дали е единствено спекулативно, поради търговците, или освен - това за редовия жител няма значение. Просто е реалност, историческа причинност. А в този момент симулирайте в главите си какво ще имате по хипермаркетите тъкмо след година?? И без това по-високите цени на храните /отколокото на Запад/ още, и в допълнение, ще набъбнат!!! Това ли желаете с овчето си безразличие и безмълвие?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Абе смехурковци08 Яну 2023 12:52ч.
Присмял се Чунчо на Кратунчо. Ами при нас,без да е влезнало еврото,милите ни родни прекупвачи и търговци за една година дигнаха цените над 50%,защото нямаме и страна,държавни органи.Плювалници,пишете какво става в България,а не да плюете в непознати паници. Хърватия ще се оправи,щото имат страна.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Бат Саро08 Яну 2023 19:17ч.
Нали за това става дума,че не се е справила до момента страната им,а ти още вярваш,че имали страна,наплискай си очите и легай
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВЪЗРАЖДАНЕ БЪЛГАРИТЕ МОЖЕ БИ НЯМА ДА ПОЗВОЛЯТ ДА БЪДАТ ИЗМАМЕНИ08 Яну 2023 14:14ч.
Ще се осъзнаят ли българите в точния момент?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати тралала08 Яну 2023 20:07ч.
Уви, Възраждане си приватизираха референдума и много хора поради това няма да се включат. Доста разочароващо. Аз персонално ще се подпиша с отегчение за референдума, само че няма по какъв начин да си дам гласа на егоисти. А Възраждане да си помислят в какво се трансформират, има още време да стъпят още веднъж на земята.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ПРОБЛЕМЪТ НА ИЗТОЧНО ЕВРОПЕЙЦИТЕ Е, ЧЕ НЕ СИ ХАРЕСВАТ ДА БЪДАТ ИЗТОЧНИ. ТЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ ЗАПАДНИ.08 Яну 2023 14:20ч.
На всяка цена! Вече 33 години тази пристрастеност за реплика ни държи в плен на по-циничните, по-хладнокръвните, по-рационалните. Ние, източно-европейците сме разнообразни. Ние сме човечни. Но ние не харесваме нашата различност. Ние се срамим от нея. А децата ни напряко я ненавиждат. Докато не се опомним, ще бъдем суровината в ръцете на западаняците, която те ще не престават да я вграждат в дехуманизиращите се западни общества.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Нашите тарикати08 Яну 2023 14:51ч.
в този момент ще вдигнат цените малко повечко и последователно ще продължат по малко, с цел да се замаскира на няколко пъти, а, в случай че съумеят да ни излъжат и за еврото. след това още толкоз! Така ще считат, че са ни излъгали, че няма покачване след еврото.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати НикогаПовечеСДС-Чума08 Яну 2023 15:34ч.
Ако бяхме избесили елита на СДС-Шайката, кастрирали безродника-българоубиец Сулю Пасито и окошарили Асфалт паша и Цвъки Молитвата, българските продажни и корумпирани политици щяха да са наясно какво ги чака, и всички решения,касаещи народа щяха да взимат след референдум.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ще се оправим09 Яну 2023 8:23ч.
След като сме пропуснали горните въпреки, че в никакъв случай не е късно да се почне с кирчо и кокорчо. Да създадем смяната!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Отвратен08 Яну 2023 15:54ч.
Откак се появи информацията от Хърватска, тук последователите на еврото стопираха с пропагандата, най-малко към този момент.Пеканов хептен изчезна.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати кукер09 Яну 2023 13:46ч.
Сега, в случай че имаше журналя в територията, а не мисирки и пудели, би трябвало някой да събере всичките апологети на еврото в едно студио. Да им забележим змиевидните придвижвания и гърчове. Безродни копелдаци на хранилка!!!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231303424 Дек 2022360506 Яну 2023106128 Дек 2022777
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР